Artikkel

Møt bilen som suger opp CO₂ og renser luften

Autovista24 | 25 aug 2022

Om forfatteren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Se for deg en bil som fanger opp mer karbondioksid (CO₂) mens den kjøres enn den slipper ut. Et studentteam fra Eindhoven University of Technology (TU/e) i Nederland har gjort en slik fantasi til virkelighet med elbilprototypen Zem.

Zem lagrer CO₂ effektivt gjennom «direkte luftfangst» mens den driver, renser og blir kvitt den igjen gjennom et spesielt filter. Selv om prosjektet er i et tidlig stadium, ser TU/ecomotive-teamet på utviklingen som en motiverende utvikling, rettet mot å bidra til generell reduksjon av global oppvarming, og fremhever at personbiler er ansvarlige for mer enn 60 % av relaterte utslipp.

Nøkkelen til Zems evne til effektivt å suge CO₂ fra atmosfæren er filteret. Bilen kan for øyeblikket kjøre i 320 km før denne enheten er full og må skiftes ut eller rengjøres. Denne unike komponenten, som TU/ecomotive søker patent på, lar bilen fange to kilo CO₂ ved 20 000 kjørte mil per år, noe som betyr at 10 Zem-prototyper kan lagre like mye CO₂ som et gjennomsnittstre over en 12-måneders periode.

«Det er fortsatt et proof-of-concept, men vi kan allerede se at vi vil kunne øke kapasiteten til filteret i årene som kommer. Å fange CO₂ er en forutsetning for å kompensere for utslipp under produksjon og resirkulering», sier teamleder Louise de Laat.

Flott bil med et seriøst budskap

Det er rimelig å si at når startups ruller ut en banebrytende prototype, kan resultatene være merkelige. Forfriskende nok er Zem en elegant, sporty todørs coupé som er lett å se for seg på morgendagens veier.

Bilens bærekraftige budskap forsterkes gjennom produksjonsprosessen. Alle materialer og kjøretøydeler er resirkulerbare eller gjenbrukbare. TU/ecomotive har samarbeidet med et annet Eindhoven-basert konsern, Black Bear Carbon, som spesialiserer seg på resirkulering av ubrukte dekk. Disse materialene er innlemmet i sammensetningen av Zems selvbærende karosseri, og denne prosessen er sentral for å redusere CO₂-utslipp.

Toveis-lading er noe mange bilprodusenter og ladeleverandører fortsetter å utvikle, og Zem utnytter denne prosessen fullt ut. Teknologien tillater kjøretøy-til-nettverk (V2G) eller kjøretøy-til-hjem (V2H)-energiforsyning, der elbilen vil levere energi fra batteriet tilbake til nettet eller direkte til et hjem. Den kan derfor gi strøm til enten husholdningsapparater og annet ikke-bilspesifikt utstyr, eller jevne ut toppene i det totale energibehovet.

Zems toveis ladeteknologi har blitt koblet sammen med solcellepaneler bygget inn i taket på bilen, og bruker både batteriene og plassen på taket til å gjøre kjøretøyet mer bærekraftig, selv når det ikke kjører.

I samarbeid med partnere som CEAD og Royal3D, har TU/ecomotive også benyttet seg av 3D-printing i byggeprosessen. Zems selvbærende karosseri og karosseripaneler er laget ved hjelp av denne metoden, noe som reduserer avfallet betydelig, med sirkulær plast som kan makuleres og gjenbrukes til andre prosjekter.

I over et tiår har teamet med base på TU/e ​​utviklet kjøretøy fokusert på bærekraft, og vist frem teknologien til den bredere bilindustrien. Det lille teamet vil bygge en ny, innovativ bil hver 12.–18. måned.

«Vi ønsker å kile bransjen ved å vise hva som allerede er mulig», bekreftet Nikki Okkels, leder for eksterne relasjoner ved TU/ecomotive. «Hvis 35 studenter kan designe, utvikle og bygge en nesten karbonnøytral bil på et år, så finnes det også muligheter for bransjen.»

«Vi oppfordrer bilindustrien til å ta utfordringen, og vi er selvfølgelig glade for å tenke sammen med dem. Vi er heller ikke ferdige med utviklingen ennå, og vi ønsker å ta noen store steg de kommende årene. Vi inviterer bilprodusenter til å komme og ta en titt».

Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.

Du kan også være interessert i

Lancia planlegger å gjenopplive merkevaren og utvide til europeiske markeder med et utvalg elbiler

10 jun 2022

Lancia har kommet med flere detaljer om 10-årsstrategien sin, og den italienske bilprodusenten satser på elektriske kjøretøy (EV) for å gjenopplive merkevaren og komme inn...

Mercedes-Benz dropper billigere modeller til fordel for luksusbiler i toppklassenr

03 jun 2022

Mercedes-Benz satser på dyrere luksusbiler for å øke lønnsomheten. De planlegger også å oppgradere produktporteføljen og fremskynde elektrifiseringen. Rundt 75 % av bilprodusentens investeringer vil...

Eksklusivt intervju med Polestar: «Vi vil være det mest progressive bilmerket»

21 mar 2022

Autovista24-journalist Rebeka Shaid ser nærmere på Polestars planer i et eksklusivt intervju med Sander Jahilo, sirkulær leder for bærekraft i selskapet. Polestar vil gjøre ting...

Ja, registrer meg på Autovista24

* Obligatorisk


Registrer deg for å motta følgende e-post:
Autovista24: Essensielt bilstoff, data og innsikt – en daglig oppdatering fra det nye Autovista24-nettstedet sendt av Autovista Ltd, på engelsk.

Vi bruker piksler i e-postene våre for å overvåke når du åpner, videresender eller klikker på nettadressene i e-postene våre. Dette hjelper oss med å overvåke og måle ytelsen og effektiviteten til e-postene våre. Vi kombinerer dette med informasjonen du oppgir ovenfor og din nettleserinformasjon, slik at vi bedre kan skreddersy og forbedre vår markedsføring til deg og tilpasse brukeropplevelsen din på nettsiden vår. Ved å registrere deg samtykker du til bruken av dataene dine med det formål å sende deg de valgte e-postene og til bruk av sporingspiksler. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke til å motta e-postene våre og den relaterte sporingen ved å følge denne lenken til vårt e-postpreferansesenter og oppdatere innstillingene dine. For ytterligere informasjon om behandlingen av dine personopplysninger, vennligst se Autovista Groups retningslinjer for personvern og Rødbokas retningslinjer for personvern.