Artikkel

Eksklusivt intervju med Polestar: «Vi vil være det mest progressive bilmerket»

Autovista24 | 21 mar 2022

Om forfatteren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Autovista24

Autovista24-journalist Rebeka Shaid ser nærmere på Polestars planer i et eksklusivt intervju med Sander Jahilo, sirkulær leder for bærekraft i selskapet.

Polestar vil gjøre ting annerledes. Bilprodusenten har svenske røtter og har ikke-konforme tendenser i forhold til morselskapet Volvo. Volvo og selskapets kinesiske eier Geely skilte ut Polestar fra Volvo i 2017. Polestar blir ofte kalt en Tesla-utfordrer på grunn av sin innovative og helelektriske tilnærming og har raskt bygget seg et navn som en luksusmerkevare. Men det skjuler seg mer under overflaten.

Polestars høyytelses helelektriske biler (BEV) som er utstyrt med den nyeste teknologien, krever definitivt oppmerksomhet og gjenspeiler selskapets eventyrlyst. Selv om merkevarens planlagte lansering vil gjøre det til en av de mest verdifulle elektromobilitetsstartupene, handler ikke Polestar om hypen, men har en no-nonsense holdning. Dette gjelder spesielt når det kommer til bærekraft, et sentralt fokus og strategisk pilar for bilprodusenten.

Null karbon?

Luksusbilprodusenten har sjarmert bemerkelsesverdige investorer med sitt miljøfokuserte syn, inkludert skuespiller og miljøaktivist Leonardo DiCaprio. Siden selskapet har lovet å bygge en «bærekraftig fremtid for alle», fokuserer det på fire kjerneområder: klimanøytralitet, sirkularitet, åpenhet og inkludering. For å bevise at de tar bærekraft seriøst, planlegger Polestar å lansere Polestar 0, en høyteknologisk klimanøytral bil innen 2030.

«Målet vårt er å posisjonere oss som det mest progressive bilmerket der ute», sa Jahilo, som startet i selskapet i mai 2021 i en nyopprettet rolle. «Og vi streber etter å gjøre det gjennom benchmarking med andre bilprodusenter for å se hva de gjør. Vi har gjort vurderinger av hvordan de tilnærmer seg sirkularitet, og ser at det ikke er en veldig høy grad av bevissthet om hvordan store selskaper rapporterer og lager strategier for sirkularitet.»

Polestar 0 er et godt eksempel på hvordan man kan bruke et sirkulært design på bilproduksjon, ved å bruke sirkulære batterier, resirkulerte materialer og fornybar energi i hele forsyningskjeden. «Vår definisjon av sirkulær økonomi omfatter alle fokusområdene for bærekraft: fra biologisk mangfold og vannforbruk til resirkulerbarhet», sa Jahilo.

Kilde: Polestar

Ni nøkkelord

Men bilprodusenten beveger seg forbi ideen om null karbon og ønsker å strekke seg enda lenger. Jahilo understreket at alle de «ni nøkkelordene» for sirkularitet er en del av selskapets bærekraftsstrategi: avvise, tenke nytt, gjenbruke, reparere, pusse opp, reprodusere, bruke på ny måte, resirkulere og gjenvinne.

«Polestar 0 fokuserer på karbonavtrykket til det kjøretøyet,» sa han. «Men problemet vi har i dag er ikke bare med karbon. Det handler også om uttømming av naturressurser. Hvis vi ikke kan redusere mengden materiale som går inn i bilene, eller vi ikke kan øke resirkulerbarheten av de materialene i bilene, så graver vi fortsatt et hull for oss selv, selv om det er karbonnøytralt. Vi bør ikke se karbonnøytralitet som det eneste målet vi trenger å jobbe mot».

Jahilo er for tiden i ferd med å utvikle et veikart for sirkularitet for organisasjonen. Han sa at selskapet ser alvorlig på miljøpåvirkningen bilproduksjon har fra kjemikalier og «alt som skjer opp- og nedstrøms.» Bilprodusenten viker ikke tilbake for å være åpen om sine klimagassutslipp og ønsker å være åpen om metodene og prosesser de bruker for å oppnå klimanøytralitet innen 2040.

Ingen grønnvasking

Dette er uten tvil en nyere type tilnærming til å takle alvorlige klimarelaterte problemer, og Polestars Life Cycle Assessment (LCA)-rapport er tydelig på karbonavtrykket til produktene, og Jahilo kaller dokumentet en viktig milepæl for selskapet.

«Vi ønsker å gjøre så mye som mulig av informasjonen vår offentlig slik at ikke-statlige organisasjoner eller andre selskaper kan granske det vi rapporterer, og deretter definere hva som er sirkulært og bærekraftig», sa Jahilo.

«Vi vet at andre bilprodusenter gjør LCAer, men ikke alle publiserer disse resultatene. Vi ønsker å vise at uansett hva resultatet ditt er, er det bra for kundene dine og frivillige organisasjoner eller de som ønsker å granske disse dataene for å se hva statusen er, slik at du kan begynne å gjøre forbedringer og ikke bare bruke grønnvasking til din fordel».

Grønnvasking er en praksis som brukes av selskaper for å komme med udokumenterte påstander om produktene sine, i et forsøk på å høres bærekraftige ut – når de tydeligvis ikke er det. Selv om det fortsatt er mange bedrifter der ute som bruker villedende informasjon for å appellere til miljøbevisste kunder, er ikke Polestar en av dem.

Bilprodusenten ønsker å sette nye standarder på bærekraftsfronten, og det betyr å legge press på leverandørene for å sikre at de overholder selskapets strenge krav. Jahilo understreket at Polestar prøver å integrere bærekraft inn i arbeidsflyten sin, men han innrømmet at det tar tid å gjøre det på grunn av de mange prosedyrene og strukturene som er involvert. Å bygge mer miljøvennlige biler er ikke enkelt, men han er på saken.

«Vi produserer ikke våre egne biler i våre egne fabrikker for øyeblikket, så denne koordineringen mellom alle interessentene vil stort sett være hovedfokuset mitt, å snakke med innovatørene, startupene som har interessante ideer og deretter folk i leverandørkjedene våre i tillegg til folk internt», sa han.

Sander Jahilo, sirkulær leder bærekraft hos Polestar

Bærekraftige materialer

Bilprodusenten jobber med mange banebrytende startups, hvorav noen kanskje ikke har oppskalert nok til å utvikle produktene sine i store kvanta, men fortsatt viser lovende forretningsmodeller. Et spesifikt område Polestar ser på når han samarbeider med disse selskapene, er bærekraftige materialer.

Volvo kom med en stor kunngjøring i fjor, og sa at de i fremtiden bare kom til å bruke vegansk lær, som vil bli laget av biobaserte og resirkulerte kilder som fortsatt kan inneholde PVC, det vil si plast. Polestar ønsker å ta dette et skritt videre.

Kilde: Polestar

«Vi ønsker å finne et vegansk skinnalternativ som er bærekraftig, og som ikke bruker PVC», sa Jahilo. «Jeg tror ikke vi vil fortsette å bruke polymerer og plast hvis de er fossilbaserte for alltid. Det kan være noe som er fullstendig biologisk nedbrytbart, biobasert og ekstremt holdbart og sterkt som kan dukke opp i årene som kommer».

Selskapet henter naturlige og plantebaserte fibre som er resirkulerbare og kan brukes i bilinteriør. Disse er lettere samtidig som de er holdbare. Kasserte fiskegarn er også av interesse for Polestar da de er laget av høystyrke nylon, som er resirkulerbar og kan integreres i tepper og andre overflatematerialer.

«Det er en flott måte å ikke bare resirkulere og bruke gammelt materiale på, men også beskytte de marine økosystemene fordi fiskegarnene utgjør 20 % av hele den marine plastforurensningen», sa Jahilo. «Hvis vi kan skape et marked for det materialet for å ta det ut og resirkulere det, er det et veldig godt skritt fremover».

Kilde: Polestar

Sporbarhet via blockchain

EU-kommisjonen vedtok nylig et forslag om å øke bedrifters bærekraft langs globale verdikjeder, noe som vil ha en direkte effekt på europeiske bilprodusenter som Polestar når det trer i kraft. Selv om selskapet har mange bærekraftige bedriftspraksiser på plass, står det fortsatt overfor utfordringer med å forbedre sitt miljømessige fotavtrykk, ikke minst på grunn av hovedkomponenten som finnes i luksusbilene: batterier.

«Batterier utgjør virkelig en utfordring for elbilprodusentene», sa Jahilo. «Vi vet fra vår egen LCA at batteriet utgjør rundt en tredjedel av hele bilens fotavtrykk. Så hvis du sammenligner den med en vanlig bil med forbrenningsmotor (ICE), er det første fotavtrykket til bilen når den forlater fabrikken høyere for en elbil fordi den har det ekstra batteriet som ICE-bilen ikke har».

Selvfølgelig kan dette balanseres ut over hele livssyklusen til et elektrisk kjøretøy (EV), spesielt når du starter opp med fornybar kraft. Etisk gruvedrift for sjeldne mineraler som brukes i batterier er kritisk. Polestar fastsetter sikkerhetstiltak for å forhindre uønskede effekter fra gruvedrift og sporer virkningen av vannforbruk i disse gruveområdene nøye. Markedet overvåker også arbeidsforholdene til gruvearbeidere, samt miljøpåvirkningen på lokalt biologisk mangfold.

Blockchain kan hjelpe arbeidet med å gjøre forsyningsnettverket mer miljøvennlig. Polestar samarbeidet med leverandøren av åpenhet i forsyningskjeden Circulor for å spore mineraler og materialer via blokkjede – et system som sørger for at infrastrukturen som trengs for å spore CO2-utslipp fra disse ressursene er på plass.

«Det er vanskelig å spore tilbake alt materialet i et batteri til deres respektive gruver. Men vi har allerede gjort dette gjennom vår sporbarhetsordning med Circulor for å spore kobolt fra gruve til sluttproduktet. Og vi kommer til å legge til flere mineraler inn i [ordningen]», la Jahilo til.

Men han hadde også advarende ord når det gjelder gruvedrift etter mineraler, selv når industrien rydder opp. «Gruveindustrien vil møte utfordringer i fremtiden. Selv om den blir karbonnøytralt, må det dempe innvirkningen på land- og vannøkosystemer».

Teknologi, teknologi, teknologi

Produksjonssyklusene for kjøretøy er lange, og det tar vanligvis fem år å få en bil på veien fra de tidlige designfasene til det ferdige produktet. Polestar planlegger å lansere én bil per år frem til 2024, noe som gir selskapet tid til å planlegge og integrere den nyeste teknologien. Selskapets avanserte ingeniørteam er dedikert til å utforske banebrytende innovasjon for å øke ytelsen.

«Det er så mange områder der teknologi kan hjelpe oss og det starter med generativ design, som i hovedsak er kunstig intelligens», sa Jahilo, og refererte også til kontrollert datastøttet design. «Du setter inn parameterne som er krav til hva komponenten din må gjøre når det gjelder fysiske eller krasjdynamiske egenskaper, og så prøver programvaren å bygge den delen på en så effektiv måte som mulig, med minst mulig materiale, færrest mulige skjøter».

I 2024 tar bilprodusenten sikte på å rulle ut Polestar 5, en firedørs grand tourer, som vil vise frem merkevarens fremtidsvisjon med tanke på design, teknologi og bærekraft. Den vil ha en ny bundet aluminiumsplattform som er definert av sin lette vekt og stivhet, og tilbyr ytelse og miljømessige fordeler.

Bundet aluminium har vanligvis vært begrenset til biler med lavt volum, da det innebærer intensivt arbeid. Men Polestars team av 280 ingeniører i Storbritannia har løst problemet ved å lage en ny og raskere produksjonsprosess som samtidig former chassiset og plattformen.

Denne typen innovasjon og teknologi er det som vil drive bærekraft fremover. «Vi ser et stort potensial for teknologi for å hjelpe oss videre. Jeg tror de fleste måtene vi kan nå våre sirkularitetsmål på er teknologifokuserte», sa Jahilo.

Det kommer mer

Polestar planlegger å gjøre fremtidens mobilitet mer miljøvennlig. Men kan en bil virkelig være bærekraftig, og hvor lenge må vi vente for å se det skje? Ifølge Jahilo ville det vært mulig å ha sirkulære biler kjørende rundt i gatene nå, men det er et problem.

«Markedet selv etterspør ikke disse produktene i høy nok grad», sa han. «En bil som er laget av fullstendig resirkulerte materialer vil sannsynligvis ikke ha samme ytelse og samme appell for mange brukere fordi materialene som brukes ikke vil være like fancy eller ikke ha den estetiske appellen som folk forventer».

Selv om det fortsatt kan ta flere tiår å gjøre transport virkelig bærekraftig, vil fremtidens mobilitet være karbonnøytral og mer skånsom mot naturressursene, mener Jahilo. Polestar ønsker å se mer spesialisering innen resirkulering av alle materialene som brukes i en bil. Resirkulering i lukket krets kan deretter brukes på en rekke materialer, for eksempel aluminium og stål, uten å «down-cycle» komponentene. Inntil det skjer, vil Polestar være en lovende bilprodusent å følge med på.

Kilde: Polestar

«Vi har mange interne milepæler som vi ikke snakker offentlig om», sa Jahilo. «Det kommer til å skje mye i året som kommer».

Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.

Du kan også være interessert i

Ford og Volvo blir med i Redwoods resirkuleringsprogram for elbiler i USA

22 feb 2022

Redwood Materials, en gründerbedrift grunnlagt av JB Straubel, tidligere CTO i Tesla, har lansert et resirkuleringsprogram for batterier fra elektrisk ladbare kjøretøy (EV) i California,...

Hvorfor lade et elbilbatteri når du kan bytte det ut med et fullt?

11 mar 2022

Elektriske kjøretøy (EV) utvikler seg i en utrolig hastighet. Effektiviteten og rekkevidden deres fortsetter å skyte fremover. Men uansett rekkevidde, må alle EV-batterier lades opp...

Sirkulær økonomi og bilindustrien: skiftet mot nullkarbonbilen

07 mar 2022

Strategier for bærekraft og sirkulær økonomi går hånd i hånd, og biler er et produkt som er perfekte for å bli gjenbrukt, reprodusert og resirkulert....

Ja, registrer meg på Autovista24

* Obligatorisk


Registrer deg for å motta følgende e-post:
Autovista24: Essensielt bilstoff, data og innsikt – en daglig oppdatering fra det nye Autovista24-nettstedet sendt av Autovista Ltd, på engelsk.

Vi bruker piksler i e-postene våre for å overvåke når du åpner, videresender eller klikker på nettadressene i e-postene våre. Dette hjelper oss med å overvåke og måle ytelsen og effektiviteten til e-postene våre. Vi kombinerer dette med informasjonen du oppgir ovenfor og din nettleserinformasjon, slik at vi bedre kan skreddersy og forbedre vår markedsføring til deg og tilpasse brukeropplevelsen din på nettsiden vår. Ved å registrere deg samtykker du til bruken av dataene dine med det formål å sende deg de valgte e-postene og til bruk av sporingspiksler. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke til å motta e-postene våre og den relaterte sporingen ved å følge denne lenken til vårt e-postpreferansesenter og oppdatere innstillingene dine. For ytterligere informasjon om behandlingen av dine personopplysninger, vennligst se Autovista Groups retningslinjer for personvern og Rødbokas retningslinjer for personvern.