Artikkel podcast

Hva vil fremtiden bringe for elbil-batterier? 

Autovista24 | 23 okt 2023

Om forfatteren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

I takt med at bilistene går over fra forbrenningsmotorer til elbiler, øker forventningene om mer avansert teknologi. Dagens batterier er tilfredsstillende for mange av de tidlige brukerne, men for å appellere til et større marked, trengs det fortsatt utvikling. 

For å forstå hvordan dagens batteriteknologi påvirker markedet, og hvordan det arbeides med å utvikle nye avanserte strømlagringsenheter, har Autovista24s temaredaktør Phil Curry snakket med Doron Myersdorf, som er administrerende direktør og medgrunnlegger av StoreDot. De to diskuterte dagens situasjon på elbil-markedet, oppstartsbedriftens teknologiske utvikling og hvordan hurtiglading vil stimulere salget i fremtiden. 

Abonner på Autovista24-podcasten, og lytt til tidligere episoder på Apple, Spotify, Google Podcasts og Amazon Music

StoreDot er basert i Israel og utvikler nye materialer og systemer for elbil-batterier. Oppstartsbedriftens nyvinninger gjør det mulig å lade opp nye batterier på få minutter, noe som bidrar til å fjerne en av de største hindringene for å ta i bruk elbiler, nemlig ladeangst. Målet er å gi elbil-kjøperne en opplevelse som kan sammenlignes med å fylle drivstoff på en bensin- eller dieseldrevet bil.

«Hurtiglading, eller ekstrem hurtiglading (XFC) som vi jobber med, krever en ladestasjon som kan levere 350 kW, samt et batteri som kan ta imot denne strømstyrken på kort tid  uten sikkerhetsrisiko eller oppvarmingsproblemer», sier Myersdorf. «Dette krever en ny batteriteknologi, samt en infrastruktur som kan utvikles parallelt».

StoreDots nyvinning erstatter grafitten i batteriets anode med nanopunkter. Disse kan lade mye raskere enn dagens grafittstrukturer. Nanopunktene kan øke ladehastigheten med en faktor på opptil 10, ved å bidra til å øke materialets overflateareal og gjøre det lettere for ionene å reagere med hverandre.

Prosessen er ikke så enkel som å sette inn nye materialer i et batteri, det er også andre hensyn å ta. «Temperaturen spiller en stor rolle i batterier, spesielt ved hurtiglading der strømstyrken er mye kraftigere», legger Myersdorf til. «Det er snakk om hundrevis av ampere som pumpes inn i kjøretøyet, og vi må sørge for at det riktige kjølesystemet er plassert rundt dette».

StoreDot har vokst raskt de siste årene, og tester nå batteriteknologien i samarbeid med flere bilprodusenter før planene går videre til neste fase. Det innebærer blant annet å designe batteridrevne kjøretøy og sikre at alle tester av hele batteripakken (og ikke bare cellene) er fullført, noe selskapet har som mål å være ferdig med neste år.

Bedre utviklede batterier som kan lades raskere og vare lenger, vil også være til fordel for bruktbilmarkedet. Bilister som ønsker å bytte, men ikke har råd til en ny bil, kan ha blitt holdt igjen av den potensielle forringelsen av gamle batterier. Men med ny teknologi kan batteriene fortsatt være like effektive som en bil med forbrenningsmotor etter flere år, noe som fjerner en annen potensiell barrière for å ta i bruk elbiler, og holder dem på veien lenger.

Batteriutvikling vil sannsynligvis være en viktig del av bilindustrien i fremtiden, og oppstartsbedrifter som StoreDot vil spille en viktig rolle. Disse selskapene må samarbeide med etablerte aktører for å forbedre det samlede elbilmarkedet og tilby praktiske alternativer til både forbrukere og bedrifter.

Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.

Du kan også være interessert i

Grønt litium for Europas bilindustri

26 sep 2022

Kan litium hentes på en miljøvennlig måte? Autovista24-journalisten Rebeka Shaid dykker ned i emnet og undersøker et progressivt prosjekt i Tyskland. Litium er en av...

Hva er FOD?

03 aug 2022

Hva er en bilfunksjon på forespørsel (FOD)? Denne banebrytende teknologien kan endre bildesign, utvikling og hvordan kjøretøyprodusenter tenker om ekstrautstyr. Det kan også komme forbrukerne...

Hvordan Norge og popbandet A-ha banet vei for elbilbruk

01 nov 2021

José Pontes, datadirektør hos EV-volumes.com, vurderer utviklingen av det elektrisk ladbare kjøretøyet (Elbilen). I denne artikkelen setter han søkelys på Norge – en av elektrifiseringens...

Hvordan vil EUs satsing på grønn teknologi påvirke bilindustrien?

12 apr 2023

EU presenterte nylig en rekke tiltak for å sikre forsyningen av kritiske råvarer og etablere produksjonskapasitet for grønne teknologier. Autovista24-journalisten Rebeka Shaid ser på spørsmålene...

Ja, registrer meg på Autovista24

* Obligatorisk


Registrer deg for å motta følgende e-post:
Autovista24: Essensielt bilstoff, data og innsikt – en daglig oppdatering fra det nye Autovista24-nettstedet sendt av Autovista Ltd, på engelsk.

Vi bruker piksler i e-postene våre for å overvåke når du åpner, videresender eller klikker på nettadressene i e-postene våre. Dette hjelper oss med å overvåke og måle ytelsen og effektiviteten til e-postene våre. Vi kombinerer dette med informasjonen du oppgir ovenfor og din nettleserinformasjon, slik at vi bedre kan skreddersy og forbedre vår markedsføring til deg og tilpasse brukeropplevelsen din på nettsiden vår. Ved å registrere deg samtykker du til bruken av dataene dine med det formål å sende deg de valgte e-postene og til bruk av sporingspiksler. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke til å motta e-postene våre og den relaterte sporingen ved å følge denne lenken til vårt e-postpreferansesenter og oppdatere innstillingene dine. For ytterligere informasjon om behandlingen av dine personopplysninger, vennligst se Autovista Groups retningslinjer for personvern og Rødbokas retningslinjer for personvern.