Artikkel

Klare for elbilteknologiens gullrush

Autovista24 | 24 sep 2021

Om forfatteren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Autovista24

Bilindustrien gjennomgår en historisk overgang, og beveger seg fra internforbindelsesmotoren (ICE) til elektromobilitet. Dette skaper et gullrush når selskaper utvikler nye elektrisk ladbare kjøretøysystemer (EV).

TAE Technologies sier at innen 2030 er energilagrings- og elektromobilitetsmarkedene estimert til å være verdt til sammen 1,2 billioner dollar (€1 billion) årlig. Fusjonsenergiselskapet starter en ny divisjon for kraftstyring for mens de øker sin tilstedeværelse i denne sfæren.

I tillegg har Silver Power System (SPS) inngått et samarbeid med Imperial College, London EV Company og JSCA for å utvikle et program for å forutsi et batteris levetid. I mellomtiden har Mahle Powertrain og Allotrope Energy avduket batteriteknologi som tilbyr ultra-rask lading.

En ende-til-ende-drivlinje

TAEs nye divisjon for kraftstyring vil operere i mobilitets- og energilagringssektorene. Ifølge selskapet er denne nye satsingen allerede i avanserte diskusjoner med bilprodusenter og drivstoff-forhandlere. Divisjonen forventes å begynne å generere inntekter neste år gjennom lisens- og partnerskapsarbeid.

Divisjonen vil utvikle EV-powertrain-teknologi som er i stand til å gi reduserte kostnader, økt designfleksibilitet, økt effektivitet, lengre batterilevetid, bedre lading og forbedret sikkerhet. Hvis denne nye satsingen klare å sette sammen et slikt system, vil den helt sikkert ha funnet gull.

«Jeg er veldig spent på TAEs kraftstyringsteknologi, som virkelig er banebrytende. Det vil transformere EV-mobilitetsmarkedet fullstendig, samtidig som det reduserer driftskostnadene betydelig», sier David Roberts, divisjonens nye administrerende direktør. «Ikke bare har det muliggjort enorme fremskritt innen det å akselerere kommersiell fusjon. De umiddelbare bruksområdene for slik teknologi kan også kunne fremme alt fra kraftoverføring til EV-effektivitet».

Forutsigbar kraft

Siden januar har batterianalyseselskapet SPS jobbet med omtrent 50 LEVC TX helelektriske drosjer og en ny sportsbil laget av Watt EV Company. Disse kjøretøyene har til sammen kjørt 50 000 km, og hvert eneste kjøretøy har vært utstyrt med en datainnsamlingsenhet. Drevet av tingenes internett (IoT) kommuniserer disse enhetene kontinuerlig med selskapets skybaserte programvare.

SPSs maskinlæringsplattform (EV-OPS), som jobber sammen med batteriforskere ved Imperial College har bygget en digital tvilling av reelle batterier. Dette gir mulighet for sanntidsanalyse av ytelse og helse, men også potensialet til å forutsi levetid.

«Dette er virkelig den hellige gral», forklarte Pete Bishop, CTO fra SPS. «Å forstå hvordan et elektrisk kjøretøys batteri presterer akkurat nå – og forutsi hvordan det vil fungere i løpet av de kommende årene – er helt kritisk for mange sektorer. Men til dags dato har det vært mangel på data og prediktiv modellering har i stor grad vært lab-basert».

Disse digitale dobbeltgjengerne kan være et enormt skritt fremover for en elektrifiserende industri. Produsenter kan få bedre innsikt i ytelse, slik at de kan akselerere utviklingen av elektriske kjøretøy. Samtidig kan flåteoperatører få en bedre oversikt over ytelsen, mens flåteeiere vil kunne forutsi fremtidige restverdier basert på batterihelse på en bedre måte.

Supplerer med superkondensatorer

Mahle og Allotropes nye batteriteknologi kombinerer fordelene med superkondensatorer og litium-ion-batterier, noe som muliggjør ladetid som konkurrerer med tiden det tar å fylle tanken med fossilt drivstoff. Cellene, kjent som Li-C, er uten sjeldne råstoffer, fullt resirkulerbare og ikke mottakelige for thermal runaway.

«Rekkeviddeangst blir ofte sagt å være en hovedbarriere for økt bruk av elektriske kjøretøy. Men hvis batteriet kan lades like raskt som det tar å fylle fossilt drivstoff på et konvensjonelt kjøretøy, forsvinner mye av den bekymringen», sier Dr. Mike Bassett, Mahle Powertrains forskningssjef.

Han henvendte seg til bybudskjøretøyer for å forklare teknologiens potensial. Bensindrevne mopeder har sett økende popularitet i tillegg til den økende on-demand-økonomien. «Dekarbonisering av disse leveransene har så langt vist seg vanskelig uten å opprettholde et lager av dyre, utskiftbare batterier eller bytte til et større, tyngre elektrisk kjøretøy med økt energiforbruk».

Ved å jobbe med Allotrope, har Mahle utforsket hvordan elektriske mopeder kan drives av et billig, lavkapasitets litium-karbonbatteri som kan lades på 90 sekunder mellom stopp. «Med ultra-rask lading kan batteriets størrelse optimaliseres for å passe til scenariene kjøretøyet vil bli brukt i, og som ikke bare fører til vektbesparelser, men også kostnadsreduksjoner som ytterligere senker barrierer for dekarbonisering», påpekte Bassett.

Mens ladeangst erstatter rekkeviddemotstand, ville et batteri som er i stand til å utfordre tiden det tar å fylle en bensintank være enormt verdifullt. Så i tillegg til TAE, SPS og utallige andre virksomheter, er Mahle med på det elektriske gullrushet. Men bare tiden vil vise om hver av disse teknologiene vil fungere.

Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.

Vinden snur – bruktbilmarkedene går ned i 2022, blir det oppgang i 2023?

24 okt 2022

Pandemien gjorde at europeiske bruktbilmarkeder leverte solid fortjeneste på priser som gikk gjennom taket. Men situasjonen har endret seg i år og bruktbilmarkedet er under...

Hyundai planlegger fremtidige mobilitetsopplevelser via metaverset

17 jun 2022

Som en del av sin ekspansjon i metaverset, har Hyundai annonsert planer om å tilby fremtidige mobilitetsopplevelser i sitt virtuelle Motorstudio med metaverse-plattformen Zepeto. Hyundais...

Den svenske elbil-startupen Uniti går konkurs

14 apr 2022

Den svenske elbil (EV) startupen Uniti har søkt konkurs etter at selskapet ikke klarte å skaffe til veie tilstrekkelig kapital, kunngjorde selskapet i en LinkedIn-post....

Ja, registrer meg på Autovista24

* Obligatorisk


Registrer deg for å motta følgende e-post:
Autovista24: Essensielt bilstoff, data og innsikt – en daglig oppdatering fra det nye Autovista24-nettstedet sendt av Autovista Ltd, på engelsk.

Vi bruker piksler i e-postene våre for å overvåke når du åpner, videresender eller klikker på nettadressene i e-postene våre. Dette hjelper oss med å overvåke og måle ytelsen og effektiviteten til e-postene våre. Vi kombinerer dette med informasjonen du oppgir ovenfor og din nettleserinformasjon, slik at vi bedre kan skreddersy og forbedre vår markedsføring til deg og tilpasse brukeropplevelsen din på nettsiden vår. Ved å registrere deg samtykker du til bruken av dataene dine med det formål å sende deg de valgte e-postene og til bruk av sporingspiksler. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke til å motta e-postene våre og den relaterte sporingen ved å følge denne lenken til vårt e-postpreferansesenter og oppdatere innstillingene dine. For ytterligere informasjon om behandlingen av dine personopplysninger, vennligst se Autovista Groups retningslinjer for personvern og Rødbokas retningslinjer for personvern.