video

Bruktbilsalget flater ut i de fleste av Europas fem store markeder i første kvartal

Autovista24 | 27 mai 2022

Om forfatteren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Assisterende redaktør i Autovista24, Tom Geggus, gir sin vurdering av stagnasjonen som har skjedd i Europas fem store bruktbilmarkeder i de tre første månedene av 2022.

Når alle årets første kvartalsresultater nå er publisert, ser bruktbilmarkedene i Frankrike, Tyskland og Spania ut til å stagnere ettersom transaksjonene går sakte. Ikke alle de fem store markedene opplevde den samme reduksjonen i antall transaksjoner. Det ser faktisk ut til at Italia har hatt et hett marked og også Storbritannia også rapporterte positive resultater. Sammenlignet med de dårlige resultatene fra nybilmarkedet, var Tyskland det eneste landet som relativt sett opplevde dårligere markedsforhold for bruktbiler.

Chart: Neil King, Autovista24  Source: AAA Data, CCFA, KBA, ANFIA, GANVAM, ANFAC, SMMT  Created with Datawrapper

Bruktbilmarkedene har hatt en lang sommer med økende salg etter hvert som nybilmarkedet stagnerte. COVID-19 førte til at halvledere ble omdirigert til forbrukerelektronikkmarkedet, noe som førte til at bilindustrien måtte lete land og strand rundt etter dem da restriksjonene ble opphevet.

I mellomtiden førte Russlands invasjon av Ukraina til mangel på ledningsett samtidig som det oppsto et stadig mer urolig geopolitisk klima. Økende inflasjon og økende levekostnader gjør også nye biler uoppnåelige for mange. Så, produksjonen er problematisk, leveransetidene er forlenget, og flere velger å ikke kjøpe ny bil.

Dette har nå en dominoeffekt, ettersom mange velger å ikke kjøpe en ny bil og heller ikke lar sitt nåværende kjøretøy bli en del av bruktbilmarkedet. Derfor blir et lavere tilbud møtt av en krympende etterspørsel på tvers av Europas store bilmarkeder, noe som bidrar til å styrke restverdien (RV) på kjøretøy.

Nedgang i Frankrike og Spania

I de første tre månedene av 2022 falt bruktbilmarkedet i Frankrike med 11,2 % sammenlignet med året før, og det ble registrert 1 395 230 transaksjoner, ifølge tall fra AAA Data. Men dette var fortsatt bedre enn for nybilmarkedet, som falt mer, med 17,3 % i samme periode.

Antall bruktbiltransaksjoner i Spania falt med 1,8 % i årets første kvartal, ned til 449 086 enheter, ifølge GANVAM. Samtidig falt landets nybilmarked med 11,6 % sammenlignet med året før.

Sammenlignet med de tre første månedene av 2021, var nedgangen i det tyske bruktbilmarkedet kun på 7 % i første kvartal i år med 1 472 042 transaksjoner. Nybilmarkedet gikk enda bedre, og falt bare med 4,6 % sammenlignet med året før viser de siste tallene fra KBA.

Positivitet i Italia og Storbritannia

Italias bruktbilmarked skilte seg ut som en klar vinner i første kvartal 2022;1 205 939 transaksjoner representerte en vekst på 34,9 % sammenlignet med året før. Men nybilregistreringer i Italia falt mest blant de fem store markedene med et fall på 24,4 % sammenlignet med første kvartal 2021, ifølge ANFIA.

Kilde: SMMT

Det britiske bruktbilmarkedet hadde også et økt antall transaksjoner i årets tre første måneder, rapporterte SMMT. Med 1 774 351 enheter i bevegelse, registrerte landet en vekst på 5,1 % sammenlignet med første kvartal 2021. Imidlertid falt markedet for nye biler i rapporteringsperioden, men bare med 1,9 % eller 1 687 755 registreringer.

Fortsatt høye restverdier

Den siste Monthly Market Update (MMU) bekreftet at viktige europeiske markeder hadde færre bruktbiltransaksjoner i april, sammenlignet med de foregående månedene i 2022. Autovista gruppens månedlige markedsdashbord dekker Østerrike, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Sveits og Storbritannia. Den tar også hensyn til drivstofftype, gjennomsnittlige listepriser for nye biler, salgsvolum og aktive markedsvolumindekser.

Restverdien har holdt seg stabil ettersom enkeltpersoner og selskaper holder på kjøretøyene sine lenger fordi det er vanskeligere å skaffe nye kjøretøy. Dette gjelder hele bilspekteret, fra kjøpte modeller til leasede kjøretøyer og flåtebiler. Så, etter hvert som det blir færre bruktbiler tilgjengelig, synker også etterspørselen, noe som betyr at restverdiene forblir gode.

Ser vi på aprilutgaven av MMU, har Autovista gruppens restverdi-forutsigelser for dette året blitt oppgradert i Østerrike, Italia og Sveits. Samtidig ble Storbritannias prognose nedjustert siden markedsaktiviteten er merkbart redusert. I Frankrike og Spania tror man restverdien opprettholdes og det samme gjelder for Tyskland etter en oppjustering forrige måned.

Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.

Du kan også være interessert i

Er e-drivstoff så grønne som de ser ut som?

16 des 2021

Kritikere av forbrenningsmotoren (ICE) hevder at den er forurensende, ineffektiv og skjebnebestemt for skraphaugen. Men hva om disse maskinene gikk på mer miljøvennlig drivstoff? Noen...

Sirkulær økonomi og bilindustrien: skiftet mot nullkarbonbilen

07 mar 2022

Strategier for bærekraft og sirkulær økonomi går hånd i hånd, og biler er et produkt som er perfekte for å bli gjenbrukt, reprodusert og resirkulert....

Nio ser til Norge som inngangsport til Europa

07 mai 2021

Nio, en kinesisk produsent av helelektriske kjøretøy (BEV) har annonsert at Norge er deres inngangsport til det europeiske markedet. De skal introdusere to av sine...

Ja, registrer meg på Autovista24