Insight News

Vi vurderer avanserte førerassistansesystemer med Euro NCAP

Autovista24 | 06 jul 2022

Om forfatteren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Bilverdenen har nådd en rekke sikkerhetsmilepæler. Sikkerhetsbelter, kollisjonsputer og deformasjonssoner har alle bidratt til å beskytte liv. Men hvorfor stoppe ved reaktive tiltak når proaktive egenskaper kan bidra til å forhindre kollisjoner?

Avanserte førerassistansesystemer (ADAS) ser ut til å love nettopp det. Men teknologien må vurderes ordentlig slik at industrien vet hva som fungerer. Her kommer Euro NCAP inn. Nestleder i Autovista24, Tom Geggus og teknisk sjef for ADAS og automatisert kjøring hos Euro NCAP Adriano Palao, diskuterer fremtiden innen bilsikkerhet.

Abonner på Autovista24-podcasten og lytt til tidligere episoder på Apple, Spotify, Google Podcasts og Amazon Music.

Episodesammendrag

Euro NCAP er synonymt med kollisjonstestvideoer i sakte film, og er kjent for sin praktiske tilnærming til testing av bilsikkerhet. Palao forklarte at Euro NCAP har som mål å fremme sikkerhetssystemer som gjør mer enn minimumskravene til typegodkjenning.

Etter hvert som avanserte autonome teknologier skaper nye bilmuligheter, har den internasjonale organisasjonen vurdert og rangert avanserte førerassistansesystemer. «De aktive sikkerhetstestene er delt i områdene sårbare trafikanter og sikkerhetsassistenter», skisserte Palao.

Beskyttelse av sårbare trafikanter inkluderer tester for autonom nødbremsing (AEB) for fotgjengere og syklister – motorsykler skal legges til fra neste år. I mellomtiden vurderer sikkerhetsassistentdelen bil-til-bil AEB, hastighetsassistansesystemer, kjørefeltstøttesystemer og overvåking av passasjerstatus.

Euro NCAP testet nylig ADASen bak Nissan Qashqai, Volkswagen (VW) ID.5, Polestar 2 og Jaguar I-Pace. Resultatene viste hvor raskt autonom sikkerhetsteknologi utvikler seg. Enda mer imponerende er det at en av de bilene som presterte best også var en av de rimeligste. «Jeg synes det er imponerende at en av de rimeligste kjøretøyene i programmet oppnådde høyest poengsum både i stjerneklassifiseringen og i ratingen for assistert kjøring», kommenterte Palao.

Men Euro NCAP tester ikke bare personbiler. Etter en eksplosiv økning i etterspørseler under COVID-19, blir også ADAS i lette nyttekjøretøyer (LCV) undersøkt. «Etter hvert som flåten for lette nyttekjøretøyer fortsetter å vokse over hele verden, ser Euro NCAP at det er viktig å inkludere denne typen kjøretøy i vurderingsprogrammet. Fordi flåteledere forstår hvor viktig sikkerhet er for selskapene deres», sa Palao.

Euro NCAP ble kritisert i en nylig Carwow-artikkel om kjørefeltstøtteteknologi. I den ble Matthew Avery, styremedlem for Euro NCAP og sjef for strategisk forskningsoffiser for Thatcham Research, sitert på å si at sikkerhetsorganisasjonens tester hadde ført til at bilprodusenter hadde montert «trikkespor»-teknologi. Palao forklarte organisasjonens posisjon og sa at filstøttevurderingen ved Euro NCAP er relevant på grunn av risikoen som utgjøres av utilsiktet å kjøre ut av kjørebanen og eventuelle resulterende kollisjoner.

Når vi ser fremover mot 2030, kunne Palao også gi en sniktitt på hva som kommer fremover for Euro NCAP. Etter å ha møtt bilprodusenter, vurderer sikkerhetsorganisasjonen virkningen av høyere nivåer av automasjon og kjøretøysikkerhet generelt.

Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.

Ja, registrer meg på Autovista24

* Obligatorisk


Registrer deg for å motta følgende e-post:
Autovista24: Essensielt bilstoff, data og innsikt – en daglig oppdatering fra det nye Autovista24-nettstedet sendt av Autovista Ltd, på engelsk.

Vi bruker piksler i e-postene våre for å overvåke når du åpner, videresender eller klikker på nettadressene i e-postene våre. Dette hjelper oss med å overvåke og måle ytelsen og effektiviteten til e-postene våre. Vi kombinerer dette med informasjonen du oppgir ovenfor og din nettleserinformasjon, slik at vi bedre kan skreddersy og forbedre vår markedsføring til deg og tilpasse brukeropplevelsen din på nettsiden vår. Ved å registrere deg samtykker du til bruken av dataene dine med det formål å sende deg de valgte e-postene og til bruk av sporingspiksler. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke til å motta e-postene våre og den relaterte sporingen ved å følge denne lenken til vårt e-postpreferansesenter og oppdatere innstillingene dine. For ytterligere informasjon om behandlingen av dine personopplysninger, vennligst se Autovista Groups retningslinjer for personvern og Rødbokas retningslinjer for personvern.