video

Hva menes med restverdi på biler? 

Autovista24 | 29 jun 2023

Om forfatteren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Hva er restverdien på en bil? Tom Geggus, assisterende redaktør i Autovista24, forklarer terminologien, de ulike typene og hvordan restverdien kan beregnes. 

Transkripsjon – Hva menes med restverdi på biler? 

Jeg er Tom Geggus, assisterende redaktør i Autovista24. Her får du en nyttig definsjon på restverdi. Enkelt forklart indikerer restverdien, eller RV, hvor mye et kjøretøy er verdt etter en viss tid og en viss kjørelengde. Alder og kjørelengde kan kombineres på ulike måter. Det finnes praktisk talt uendelig mange ulike scenarier for et kjøretøy. 

For eksempel benytter Autovista Group sitt nettsted for restverdidata et standardscenario på 36 måneder og 60 000 kilometer (eller 40 000 miles i Storbritannia). Restverdien på biler kan forstås på to måter. Den første handler om absolutt verdi, altså hvor mye penger kjøretøyet er verdt etter at det har nådd en bestemt milepæl med hensyn til alder og kjørelengde. Den andre måten å tolke restverdien på er som en prosentandel som indikerer bilens verdibevaring. Det betyr at man tar utgangspunkt i bilens videresalgsverdi og beregner den som en prosentandel av nyprisen. Det er viktig å merke seg at dette ikke er det samme som avskrivning, da avskriving angir hvor mye bilen har tapt i verdi. 

La oss ta en titt på denne bilen som et eksempel. Den har nettopp kommet fra forhandleren med en pris på 50 000 euro, og vi ønsker å vite hva den forventede restverdien er. Så hvis vi skal beregne hva bilen vil være verdt om 36 måneder etter å ha kjørt 60 000 kilometer, kan vi se på et historisk gjennomsnitt av hvilke priser andre modeller har. Dette leder oss til følgende antakelse: Når vi når standardscenariet vårt, vil bilen være verdt 20 000 euro. Som restverdiprosent utgjør dette en verdibevaring på 40 prosent. For de av dere som er gode i matte, tilsvarer dette en verdiforringelse på 60 prosent, ettersom bilen har tapt 30 000 euro i verdi. 

Nå tar vi en tur inn i bruktbilavdelingen i utstillingslokalet. Her finner vi den samme modellen, men den er tre år gammel. Ved å bruke samme metode kan vi finne den nåværende restverdien. I dag gjelder slik restverdi for alle typer kjøretøy, og vi kan beregne markedsaggregater per segment, merke og drivstofftype i et bestemt land. Hvis du ønsker å vite mer, kan du gå inn på autovistaintelligence.com

Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.

Ja, registrer meg på Autovista24

* Obligatorisk


Registrer deg for å motta følgende e-post:
Autovista24: Essensielt bilstoff, data og innsikt – en daglig oppdatering fra det nye Autovista24-nettstedet sendt av Autovista Ltd, på engelsk.

Vi bruker piksler i e-postene våre for å overvåke når du åpner, videresender eller klikker på nettadressene i e-postene våre. Dette hjelper oss med å overvåke og måle ytelsen og effektiviteten til e-postene våre. Vi kombinerer dette med informasjonen du oppgir ovenfor og din nettleserinformasjon, slik at vi bedre kan skreddersy og forbedre vår markedsføring til deg og tilpasse brukeropplevelsen din på nettsiden vår. Ved å registrere deg samtykker du til bruken av dataene dine med det formål å sende deg de valgte e-postene og til bruk av sporingspiksler. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke til å motta e-postene våre og den relaterte sporingen ved å følge denne lenken til vårt e-postpreferansesenter og oppdatere innstillingene dine. For ytterligere informasjon om behandlingen av dine personopplysninger, vennligst se Autovista Groups retningslinjer for personvern og Rødbokas retningslinjer for personvern.