Den Brussel-baserte industrigruppen har som mål å representere en enhetlig tilnærming blant bilprodusentene, spesielt siden Europa er midt i debatten om Fit for 55-pakken som krever strengere klimamål. Men sprekker begynner å komme til syne. To medlemmer har nå bestemt seg for å forlate sammenslutningen, og de oppgir ulike grunner – Stellantis skal opprette sitt eget mobilitetsforum, og Volvo fordi de føler at bærekraftsetoset deres harmoerer med ACEAs.
Ikke helt på linje
Både Volvo og Stellantis har vært nøkkelmedlemmer i ACEA, som representerer 16 store produsenter i Europa og ledes av BMW-sjef Oliver Zipse. Mens foreningens mål er å «skride frem på veien mot nullutslipp», følger Volvo mer ambisiøse bærekraftsmål som de sier ikke er i tråd med ACEAs.
Volvo Cars sa til Autovista24 at bærekraftsstrategien om å bli helelektrisk innen 2030 ikke samsvarer med ACEAs holdning i saken.
EU streber etter å implementere et de facto forbud mot nye bensin- og dieselbiler innen 2035, og ACEA som krever «teknologiåpenhet.» Gruppen ønsker at hydrogen og det den kaller «andre CO2-nøytrale drivstoff» skal spille en rolle i å avkarbonisere mobilitet, forklarte de.
Volvo Cars klare støtte til en helelektrisk tilnærming ville ikke gi rom for fortsatt bruk av fossildrevne biler etter 2035.
Den svenske bilprodusenten sa: «Etter mye overveielse har vi konkludert med at Volvo Cars sin bærekraftsstrategi og ambisjoner ikke er helt i tråd med ACEAs posisjonering og arbeidsmåte på dette stadiet. Vi mener derfor det er bedre å gå en annen vei foreløpig.
«Det vi gjør som en sektor vil spille en viktig rolle i å avgjøre om verden har en reell sjanse til å kontrollere klimaendringene. Hos Volvo Cars mener vi at vi alle har et ansvar for å ta utfordringen. Vi har en av de mest ambisiøse planene i bransjen, men vi kan ikke oppnå nullutslippstransport alene.»
Den oppfordret også andre bilprodusenter til å markere seg når det gjelder å håndtere klimaendringer. «Den som gjør det vil finne en sterk alliert i Volvo Cars», het det.
Enestående endring
Når ACEA nå mister to av medlemmene sine i løpet av noen uker, viser denne siste utviklingen at det er en splittelse blant noen av organisasjonens mangeårige medlemmer. Den viser at noen produsenter følger en mer progressiv tilnærming til å kutte karbonutslipp enn andre.
Den potensielle bruken av e-drivstoff etter 2035 er også fortsatt et omstridt tema, med delte meninger om hvor miljøvennlige disse produktene i realiteten er.
ACEA understreket overfor Autovista24 at de vil fortsette å jobbe med en enhetlig tilnærming. I en kommentar til Volvos tilbaketrekking sa foreningen:
«Vi erkjenner avgjørelsen til Volvo Car Corporation om å forlate ACEA innen utgangen av året. Vi står midt i en enestående endring. ACEA vil fortsette å drive Europas ambisiøse mobilitetstransformasjon, og bygge på industriens globale konkurranseposisjon gjennom hele endringsperioden. Vi er fortsatt forpliktet til å fungere som stemmen til Europas bil-, lastebil-, varebil- og bussprodusenter, og jobbe hånd i hånd med alle relevante partnere og interessenter.»
Store endringer
Volvo Cars har vært en av de mest frittalende produsentene når det gjelder bærekraft. Selskapet har som mål å være en sirkulær og klimanøytral virksomhet innen 2040, og sier at dette var dets største utfordring noensinne. Bilindustrien er ikke tradisjonelt kjent som en klimabeskytter, men Volvo har vært tydelige om sin etiske holdning og har som mål å være en ansvarlig virksomhet.
Stellantis grunn til å forlate ACEA ser ut til å skille seg fra Volvos, da de ønsker å fokusere innsatsen på et nytt forum dedikert til fremtidens mobilitet.
Endringen rister godt opp i lobbyvirksomheten for bilindustrien i Europa. Foreløpig er det uklart om Volvo vil bli med på Stellantis nye mobilitetsforum. Mens Stellantis, som inkluderer Citroën, Fiat, Opel og Maserati, kun ønsker å selge batterielektriske kjøretøy (BEV) i Europa innen 2030, er ikke målene i andre markeder som USA like høye – i motsetning til Volvos mer ambisiøse mål.
Tidligere i år sa administrerende direktør i Stellantis Carlos Tavares at EUs forslag om å fase ut forbrenningsmotorer (ICE) vil medføre miljømessige og sosiale risikoer. Han kritiserte elektrifisering for å være en teknologi «valgt av politikere, ikke av industri.»
EU er fortsatt mer enn et tiår unna å kunne implementere et potensielt ICE-forbud, som i tillegg kan bli vannet ut hvis det tas hensyn til e-drivstoff, og meningene i bilindustrien om hvordan klimamålene skal nås er delte.
Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.
Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.