Nio, en kinesisk produsent av helelektriske kjøretøy (BEV) har annonsert at Norge er deres inngangsport til det europeiske markedet. De skal introdusere to av sine modeller i de kommende årene, men selskapet er også ute etter å etablere et økosystem i Europa. Dette vil inkludere biler, tjenester, batteriinfrastruktur og en «livsstil». «Nio introduserer sin glade livsstil til lokale brukere ved å bygge et fellesskap som starter med kjøretøy. Vi vil dele glede og vokse sammen”, sier Marius Hayler, daglig leder i Nio Norge. Kinesiske bilprodusenter vurderer et elektrifiserende europeisk marked, der etterspørselen etter helelektriske biler fortsetter å vokse under påvirkning av insentivordninger. Gitt populariteten til elbiler i Norge, ser det ut til å være en åpenbart inngangsport. Men ettersom adopsjonen øker andre steder på kontinentet, vil selskaper som Nio måtte øke fotavtrykket sitt mens de konkurrerer med etablerte bilmerker.
To modeller innen 2022
Nios ES8 SUV vil være den første helelektriske bilen som kom på det norske markedet, etterfulgt av den helelektriske sedanen ET7 i år. Nio vil bygge sitt eget salgs- og servicenettverk i Norge og åpnet sitt første «Nio House» utenfor Kina på Karl Johans gate i Oslo i fjor høst. I 2022 åpner de dørene til fire nye futuristiske showrom i Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand. I tillegg åpnet elbilprodusentens første service- og leveransesenter i Oslo i fjor. I år vil servicenettverket utvides over hele landet. Som en del av en «premium serviceopplevelse» i Norge, vil Nio tilby en mobiltjeneste, samt tilbud om henting og levering av biler.
Byttesystem
Nio ønsker å gjøre inntrykk i Norge med sin batteriladings- og bytteteknologi. Selskapets «Battery-as-a-Service» ble lansert i august 2020 og lar elbileiere bytte ut det brukte batteriet med et nytt, eller de kan bare lade dem opp. Bilprodusenten ønsker å etablere et ladekart for Europa samtidig som de introduserer fire «Power Swap Stations.» Innen utgangen av 2022 anslår Nio at de vil kunne koble sammen fem større byer og motorveier i landet med batteribyttestasjoner. Det kinesiske firmaet har også lansert en app for det europeiske markedet, som fremmer selskapets «community og kultur.» Livsstilsmerket Nio Life vil også ha sin debut i Norge, i samarbeid med to norske artister, Anette Moi og Sandra Blikås.
Nio vil også lansere sitt nye User Advisory Board Project, i håp om å engasjere brukere i Norge ved å la dem komme med forslag og ideer rundt produktopplevelser, servicekvalitet, hvor enkelt det er med lading og batteribytte og butikkdrift. «Fra selskapet ble grunnlagt har Nios visjon å være en global merkevare med høykvalitetsprodukter og tjenester for brukere over hele verden. Norge er et bærekraftig og innovativt land og resonerer med vår visjon”, sier William Li, grunnlegger, styreleder og administrerende direktør i Nio.
En utskytningsrampe
Kinesiske firmaer som Nio ser på den økende drivkraften for bruk av elbiler i Europa. Som skissert av European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) sine siste tall, er salget av helelektriske biler på vei oppover. I løpet av første kvartal 2021 økte registreringene med 54,6 % i Europa (inkludert EU, EFTA og Storbritannia), og nådde 202 410 enheter, ettersom statlig støttede insentiver fortsatte å øke etterspørselen. Nios beslutning om å bruke Norge som et utgangspunkt inn i elbilmarkedet er forståelig med tanke på selskapets positive syn på elbilmarkedet. I de tre første månedene av 2021 hadde Norge en elbil-andel på 53 %, noe som gjorde landet til det fjerde største markedet i regionen. Til sammenligning oppnådde alle europeiske land kun en andel på 6,6 %.
Dette gjør imidlertid ikke Norge til et uendelig fristed for elbil-selskaper som ønsker å lansere i Europa. Når det gjelder total størrelse på bilmarkedet, kommer Norge på 15. plass av de 30 ACEA-landene. Dette betyr at når elektrifiseringen begynner å dominere i andre europeiske markeder, vil Norge sannsynligvis bli fortrengt fra pidestallen sin. Nio må derfor ikke bare se på Norge som et enkelt grunt basseng for å teste nye farvann, men som et springbrett for å dykke ned i den dype enden av hele det europeiske markedet. En aggressiv strategi vil være nødvendig for å sementere tilliten til en ny merkevare, samtidig som man bruker ny teknologi som «batteribyttetjenesten» for å skille den fra andre lokale produsenter.
Dette innholdet ble brakt til deg av Autovista 24.
Vær oppmerksom på at denne artikkelen er en oversettelse av originalen som er publisert på engelsk hos Autovista24 og kan derfor inneholde mindre grammatiske feil. I tilfelle det skulle være uoverensstemmelse eller inkonsekvens mellom oversettelsen og den engelske versjonen, skal den engelske versjonen alltid være ledende.